NIS2 staat voor Network and Information Security Directive en is de tweede Europese richtlijn inzake de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen. Het is een wettelijk kader dat tot doel heeft de digitale weerbaarheid van organisaties te verbeteren en de gevolgen van cyberaanvallen te beperken. Deze richtlijn legt verplichtingen op aan organisaties in verschillende sectoren om passende beveiligingsmaatregelen te treffen en incidenten te melden.
De NIS2-richtlijn is op 27 december 2022 gepubliceerd. De implementatie van de NIS2-richtlijn is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een cruciale stap om de veerkracht van organisaties tegen cyberdreigingen te vergroten en de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.
Momenteel wordt deze Europese richtlijn vertaald naar nationale wetgeving. De verwachting is dat deze in het derde kwartaal van 2025 in werking zal treden, maar het is nog onduidelijk wanneer dit precies zal zijn. Gedurende de periode van 17 oktober 2024 tot de datum van inwerkingtreding van de implementatiewet gelden voor organisaties die onder de richtlijn vallen, nog geen daaruit voortvloeiende verplichtingen.
Desalniettemin weten we wel waar de focus op komt te liggen en wat er qua security van u verwacht zal worden en is het heel belangrijk om alvast te beginnen met de voorbereidingen op NIS2.
Voor wie geldt NIS2?
Essentiële dienstverleners en digitale dienstverleners zullen extra stappen moeten ondernemen om te voldoen aan de eisen van NIS2. Dit omvat onder meer sectoren zoals energie, vervoer, gezondheidszorg, overheidsdiensten, afval- en waterbeheerbedrijven, financiële dienstverleners en digitale infrastructuur.
Val je niet direct binnen deze specifieke sectoren, maar lever je wel diensten aan een bedrijf dat hier onder valt? Dan is de NIS2-richtlijn mogelijk ook van toepassing op jouw organisatie.
Check of de NIS2-richtlijn van toepassing is op jouw organisatie middels deze online zelfevaluatie van de overheid. Hiermee bepaal je of jouw organisatie onder de NIS2-wetgeving valt.
Impact van NIS2
Security niet langer optioneel
De NIS2-richtlijn heeft als doel dat organisaties cybersecurity serieus gaan nemen. De richtlijn verplicht bedrijven om een minimumniveau van maatregelen te implementeren en legt hierbij de verantwoordelijkheid bij de organisatie. Het gaat hierbij niet alleen om het beschermen van de eigen organisatie, maar ook van klanten, toeleveranciers en andere betrokken partijen.
Verplichtingen en controles
NIS2 legt aanzienlijke verplichtingen op aan organisaties, waarbij de naleving wordt gecontroleerd op basis van de classificatie van een organisatie als essentieel of belangrijk.
Voor essentiële organisaties, zoals die in de financiële sector, omvatten deze verplichtingen grondige audits, verplichte rapportage aan de autoriteiten en voortdurende monitoring.
Voor belangrijke organisaties, waaronder middelgrote bedrijven, worden regelmatig geëvalueerd en onderworpen aan gerichte controles op specifieke aspecten van cybersecurity. In het kort, de intensiteit van de controle hangt af van de rol en impact van de organisatie in de samenleving en de sector. Het niet naleven van deze voorschriften kan resulteren in boetes, waarvan de hoogte varieert afhankelijk van de categorie waartoe de organisatie behoort.
Bestuurders persoonlijk aansprakelijk
Een opvallende toevoeging is dat bestuurders nu persoonlijk verantwoordelijk en aansprakelijk zijn voor NIS2-compliance. Dit betekent dat falen in naleving kan leiden tot financiële boetes, juridische geschillen en als gevolg hiervan aanzienlijke reputatieschade, zowel voor de bestuurder als voor de organisatie.
Het is daarom van groot belang dat bestuurders en medewerkers voldoende kennis hebben om cyberdreigingen te herkennen en te voorkomen. Investeren in passende opleidingsplannen, zoals regelmatig bijgewerkte cybersecuritytrainingen, is cruciaal om een bewustere en beter voorbereide werkomgeving te creëren.
Bereid je voor
Deze richtlijn heeft mogelijk een grote impact op jouw organisatie en het zal een uitdaging zijn om je hierop voor te bereiden. Wij begrijpen dat alle hulp hierbij welkom is, daarom staan we voor je klaar om hierbij te ondersteunen. Onze volgende diensten kunnen hierbij helpen.
- Security awareness training
- Vulnerability management
- Multi-factor Authenticatie
- Total EndPoint Security
- Geschikte Firewall
- Advies en consultancy
Hiermee maak je jouw organisatie weerbaarder tegen cybercriminaliteit en ben je alvast voorbereid op de aankomende regelgeving.
NIS2 is een kans voor groei
Het naleven van NIS2 is van cruciaal belang om de weerbaarheid tegen cybercriminaliteit te verhogen en de continuïteit van essentiële diensten en digitale diensten te waarborgen. Door passende beveiligingsmaatregelen te treffen en incidenten te melden, kan jouw organisatie de impact van cyberaanvallen beperken en daarmee de reputatie beschermen.
NIS2 biedt een kans om de digitale weerbaarheid van je organisatie te verbeteren. Door proactief en effectief te handelen, kun je niet alleen aan de richtlijnen voldoen, maar ook je bedrijf versterken en veerkrachtiger maken. Dit is essentieel omdat een incident de reputatie van je bedrijf kan schaden, en het herwinnen van vertrouwen doorgaans meer tijd kost dan het implementeren van een solide beveiligingsbeleid.
Welke stappen kun je zetten ter voorbereiding voor NIS2?
- Beoordeel of jouw organisatie onder de NIS2-wetgeving valt
- Check of de NIS2-richtlijn van toepassing is op jouw organisatie.
- Identificeer tekortkomingen, potentiële risico’s en bedreigingen.
- Bepaal in hoeverre je al aan de nieuwe wetgeving voldoet. Check middels deze quickscan hoe de cyberbeveiliging van jouw organisatie ervoor staat conform de strekking van de Europese NIS2-richtlijn.
- Stel vast welke maatregelen nodig zijn om aan de NIS2-vereisten te voldoen.
- Stel een plan op om te voldoen aan de specifieke eisen van NIS2.
- Ontwerp een sterk cybersecurity-kader
- Implementeer de nodige security maatregelen, zowel organisatorisch als technisch.
- Ontwikkel (interne) procedures voor het melden van incidenten
- Volg de ontwikkelingen en richtlijnen van de NIS2 en pas je security maatregelen aan indien nodig.
Waarom is de NIS2-richtlijn waardevol voor iedereen?
Hoewel NIS2 zich richt op specifieke sectoren, is de materie relevant voor alle organisaties. Cybercriminaliteit treft organisaties van elke omvang en sector, en het is belangrijk voor iedereen om zich bewust te zijn van de risico’s en maatregelen te nemen om zich te beschermen.
Zo helpen wij jou je voor te bereiden op NIS2
Voor meer gedetailleerde informatie over NIS2 en hoe u uw organisatie kunt voorbereiden, staan wij als Becs graag voor u klaar. Wij kunnen u helpen bij het begrijpen van de vereisten van NIS2 en het implementeren van passende beveiligingsmaatregelen. Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek.
Bij Becs erkennen we het belang van digitale weerbaarheid en cybersecurity voor alle organisaties, ongeacht hun omvang of sector. Hoewel NIS2 mogelijk niet direct grote impact heeft voor u als ondernemer of bedrijf, is het een herinnering aan het belang van voortdurende waakzaamheid en voorbereiding. Wij streven ernaar om u te voorzien van eerlijk advies en ondersteuning om uw organisatie te beschermen tegen cyberdreigingen.
Neem contact op
Comments are closed.